Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Meeste aanbieders kleinschalige jeugdhulp met verblijf wekken voldoende vertrouwen

De inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben de afgelopen maanden een Toets kleinschalige jeugdhulp met verblijf uitgevoerd bij 26 aanbieders. De rapporten over dit toezicht zijn in de maanden maart, april en mei gepubliceerd op de websites van de inspecties. Hieronder een kort overzicht van de bevindingen.

Inspectie Jeugdzorg 20 juni 2017

Voor het kleinschalig zorgaanbod voor jeugdhulp in zorgboerderijen en gezinshuizen hebben de inspecties een op maat gesneden toezicht ontwikkeld. Het toezicht is gebaseerd op het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. De inspecties gaan na of de aanbieder aan de 32 verwachtingen uit dit toetsingskader die gelden voor kleinschalig zorgaanbod voldoet. De verwachtingen zijn afkomstig uit de vijf thema’s van het toetsingskader: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

Meeste aanbieders wekken voldoende vertrouwen
Twintig van de 24 bezochte aanbieders voldeden aan 25 of meer verwachtingen uit het toetsingskader van de inspecties. Bij een dergelijke score hebben de inspecties voldoende vertrouwen in de betreffende aanbieders.
Wel dienen zij binnen drie maanden aan alle verwachtingen te voldoen. Zij dienen de inspecties hiervan op de hoogte te stellen.
De verwachtingen waaraan nog onvoldoende werd voldaan waren onder meer het systematisch inschatten van de veiligheidsrisico’s van jeugdigen, het werken volgens de richtlijnen van de beroepsgroep en het gebruik van een actueel medicatie-overzicht. Daarnaast waren er nog onvoldoende mogelijkheden voor jeugdigen en hun ouders om een klacht in te dienen bij een onafhankelijke klachtencommissie.
Aan een aantal van deze verwachtingen kon soms vrij eenvoudig alsnog worden voldaan. In het laatste geval, bijvoorbeeld, dienden jeugdigen en ouders te weten waar ze terecht konden met een eventuele klacht.
Sommige aanbieders slaagden erin om nog vóór de publicatie van het rapport aan alle verwachtingen te voldoen. In de samenvatting in het rapport is daar aandacht aan besteed.

Aan het eind van dit bericht volgt een link naar een overzicht van alle 26 aanbieders.

Verbeterplannen
Twee van de aanbieders voldeden aan minder dan 25 verwachtingen, maar niet minder dan 21.

In een dergelijke situatie vragen de inspecties om een verbeterplan dat vervolgens wordt beoordeeld. De uitvoering van het plan wordt gevolgd en afgesloten met een hertoets.

  • Van het Vlier Centrum te Opmeer is begin mei een verbeterplan ontvangen dat inmiddels al deels is gerealiseerd. Eind juni verwachten de inspecties een verklaring dat aan alle verwachtingen wordt voldaan.

  • Van ’t Polböske te Enschede wordt medio augustus een verklaring tegemoet gezien dat aan alle verwachtingen wordt voldaan.

Twee andere aanbieders voldeden aan minder dan 21 verwachtingen uit het toetsingskader.

  • De Kleine Koning te Vierakker heeft naar aanleiding van het inspectie-oordeel besloten geen jeugdigen op grond van de Jeugdwet meer op te nemen en de reeds aanwezige jeugdigen elders onder te brengen. Wel kunnen nog jeugdigen op grond van de Wet langdurige zorg worden opgenomen. De inspecties zien medio juli een verklaring tegemoet dat de aanbieder aan alle verwachtingen voldoet.

  • De Buorren te Blessem heeft een verbeterplan opgesteld en is na goedkeuring door de inspecties druk bezig met de uitvoering daarvan. Uiterlijk 1 september zien de inspecties een verklaring tegemoet dat aan alle verwachtingen wordt voldaan.

De inspecties volgen de voortgang van de verbeteringen bij alle aanbieders en toetsen deze in de praktijk. Waar de inspecties dit nodig achten vindt een hertoets plaats. Indien niet binnen de gestelde termijn aan alle verwachtingen wordt voldaan, kunnen de inspecties andere maatregelen overwegen.

Aanwijzingen
Bij twee van de bezochte aanbieders was de aard van de verwachtingen waaraan niet werd voldaan dusdanig, dat de inspecties deze aanbieders een formele aanwijzing hebben gegeven. Dit hield in dat de aanbieders binnen drie en zes weken resp. vier maanden aan bepaalde verwachtingen dienden te voldoen om te voorkomen dat de inspecties zwaardere maatregelen zouden nemen.

  • Zorgcamping/Logeerhuis De Vlieger te Hoogeveen kreeg eind december 2016 een aanwijzing, maar wist binnen de gestelde termijnen aan de vereiste verwachtingen te voldoen. Begin mei konden de inspecties de aanwijzing intrekken, omdat De Vlieger inmiddels aan alle verwachtingen voldeed.

  • Melius Zorg BV te Den Haag kreeg eind mei een aanwijzing omdat de aanbieder onvoldoende gehoor had gegeven aan verzoeken van de inspecties om aanvullende informatie en er niet in slaagde om binnen drie weken aan de belangrijkste verwachtingen te voldoen. Dit traject loopt nog.

Good practices
Bij vijf van de bezochte aanbieders van jeugdhulp troffen de inspecties een ‘good practice’ aan – een succesvolle manier van werken die als voorbeeld kan dienen voor andere aanbieders.

  • Zo organiseert ’t Huys te Houten rond het gezinshuis een gezinskring van professionals en vrijwilligers in de sfeer van onderwijs, gezondheid en vrijetijdsbesteding waarop jeugdigen mede kunnen terugvallen.

  • Swaenensteyn te Zoetermeer organiseert maandelijks een multidisciplinair overleg met twee lokale kinderpraktijken voor geestelijke gezondheidszorg en leer- gedrags- en ontwikkelingsproblemen.

  • Bij Rumah Salut te Delfzijl wordt elke zondagochtend een brunch georganiseerd waarbij de afgelopen week wordt geëvalueerd en er vooruit wordt gekeken naar de komende week. Jeugdigen wordt uitgenodigd om de gezinshuisouders feedback te geven over wat er goed en wat er minder goed ging.

  • Noah te Vriezenveen organiseert één keer per jaar in samenwerking met de brandweer een onverwachte calamiteitenoefening, zodat personeel en bewoners weten wat ze moeten doen als er brand uitbreekt.

  • De Kaolder te Baexem heeft op eigen terrein spreekkamers voor o.a. een kinderpsychiater, zodat jeugdigen begeleiding en therapie kunnen ontvangen op een voor hen veilige plek.

Vanwege de decentralisatie van de jeugdhulp en het streven om jongeren bij voorkeur op te vangen in een situatie die het gezin zoveel mogelijk benadert, zijn er veel kleinschalige initiatieven met een aanbod van jeugdhulp. Deze aanbieders vormen de komende tijd een belangrijk aandachtspunt voor de inspecties.

https://www.inspectiejeugdzorg.nl/instellingen/kleinschalige-jeugdhulp-met-verblijf/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.