Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb

0

Mantelzorg: dossier van de week

Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers. Door een terugtrekkende overheid krijgen mantelzorgers een grotere rol in de zorg en ondersteuning van familie, ouders, vrienden en andere hulpbehoevenden. De nieuwe Wmo verplicht gemeenten ondersteuning te bieden aan mantelzorgers. Met dit dossiers helpen wij u graag op weg.

Sociaalweb 30 december 2016

8 tips voor het keukentafelgesprek of een gesprek met het CIZ
Wanneer je een indicatie aanvraagt voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, begeleiding of dagbesteding is dat niet gemakkelijk, zeker als je de taal van zorg niet kent. Met een goede voorbereiding komt je echter een stuk verder. Het is goed om over een aantal onderwerpen te hebben nagedacht voor je naar de gemeente gaat voor een indicatie of de gemeente bij jou op gesprek komt voor een keukentafelgesprek. Dit zelfde geld overigens voor de gesprekken met het CIZ.

Mantelzorg, koesteren of betalen?
Gemeenten hebben op dit moment vaak een dubbel gevoel bij het woord mantelzorg. Mantelzorg zou gemeenten moeten helpen bij het betaalbaar houden van de Wmo 2015. Maar gemeenten hebben ook slechte associaties bij het woord mantelzorg: dan komen herinneringen boven aan cliënten die vanuit de AWBZ soms fors werden betaald voor wat ook mantelzorg (onbetaald) had kunnen zijn.

Persoonsgebonden budget en mantelzorg: een lastig duo
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een fantastische uitvinding, het stelt mensen met een beperking in staat baas te worden over hun zorg. Dat is onder de AWBZ een eigen leven gaan leiden: het pgb werd ook een bron van inkomen, waarbij vaak het doel van het pgb uit het oog werd verloren.

Versterking samenwerking met mantelzorgers
Meer en meer draait het in de zorg om wat cliënten nodig hebben en wensen, en hoe ze daarover zelf de regie kunnen voeren en hun omgeving (familie, buren en vrienden) daarbij betrokken is. Uit dat oogpunt is meer samenwerken met mantelzorgers een logische stap.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.