Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Jurisprudentie Signalering Gemeentelijk Sociaal Domein

In dit overzicht, samengesteld door mr. Hans Nacinovic, treft u een selectie aan van de belangrijkste uitspraken van de afgelopen weken op het gebied van het sociaal domein.

19 juli 2017

Participatiewet

- gezamenlijke huishouding

CRvB 4 juli 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:2293

Hoofdverblijf. Zwaartepunt persoonlijk leven in woning. Verblijf elders gedurende de nachten is dan niet meer doorslaggevend.

- jongere, volgen opleiding

CRvB 4 juli 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:2335

Intrekking bijstand omdat belanghebbende een opleiding kan volgen waarvoor zij studiefinanciering kan ontvangen. Het college heeft appellante daarop voldoende op gewezen en te volgen opleidingen aangebracht. Dat belanghebbende een opleiding in België volgt en geen studiefinanciering ontvangt maakt dit niet anders.

-maatregel

CRvB 27 juni 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:2322

Niet meewerken aan voorziening door niet op gesprek te verschijnen. Onevenredig zware maatregel. De gewenste gedragsverandering bij belanghebbende is ten tijde van primaire besluit al bereikt. Geslaagd beroep op in de verordening opgenomen onbillijkheid van overwegende aard.

- kosten beschermingsbewind

CRvB 4 juli 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:2403

Bijzondere bijstand voor kosten beschermingsbewind; beschikking rechtbank volstaat voor beoordeling noodzaak kosten nu daarin tevens ligt besloten dat deze voorziening het meest passend en adequaat is. Het college is niet bevoegd tot buitenbehandelingstelling aanvraag ondanks dat verzoekschrift en plan van aanpak bewind niet zijn overgelegd. Geen anticipatie op mogelijk wenselijke wetgeving.

- tandheelkundige kosten

CRvB 11 juli 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:2362

Afgewezen aanvraag bijzondere bijstand tandheelkundige kosten. Zorgverzekeringswet is passende en toereikende voorliggende voorziening. Parodontitis levert geen acute noodzaak op voor bijstandsverlening.

Wmo

- Gebruikelijke zorg door huisgenoot

Rechtbank Amsterdam 31 mei 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:3997

Het college moet de door een huisgenoot te leveren gebruikelijke zorg per geval onderzoeken. Hierbij dient rekening te gehouden met de behoeften en persoonskenmerken van belanghebbende. Ook dienen de mogelijkheden van de persoon die de gebruikelijke hulp verleent daarbij betrokken te worden. Het college dient zich ervan te vergewissen dat het onderzoek, dat in de praktijk door een medisch deskundige zal worden verricht, op zorgvuldige wijze heeft plaatsgevonden.

- verboden delegatie

Rechtbank Den Haag, 29 juni 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:7145

De Centrale Raad van Beroep heeft in zijn uitspraak van 17 mei 2017 (ECLI:NL:CRVB:2017:1803) overwogen dat dat de gemeenteraad in de Verordening dient te bepalen onder welke voorwaarden uit het pgb diensten ingekocht kunnen worden bij personen die tot het sociale netwerk behoren en op welke wijze de hoogte van een pgb wordt vastgesteld. Dit betekent dat de essentialia van het voorzieningenpakket in de Verordening moeten worden vastgelegd. De in dit beroep aan de orde zijnde tariefdifferentiatie behoort tot die essentialia. Dit betekent dat in de Verordening ten onrechte is bepaald dat het college van burgemeester en wethouders nadere regels kan stellen over de hoogte van het pgb.

Jeugdwet

- Hoogte pgb

Rechtbank Limburg 3 juli 2017, ECLI:NL:RBLIM:2017:6318

Pgb’s voor individuele begeleiding en kortdurend verblijf. Uurtarief voor naaste familie gelet op ervaring en op de zorg toegepaste opleidingen van ouders niet correct.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

- Breed moratorium

Rechtbank Gelderland 26 juni 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:3497

Verzoek afgewezen omdat uit de beslagvrije voet niet alle lopende verplichtingen kunnen worden voldaan. Gelet hierop zouden tijdens een breed moratorium nieuwe schulden ontstaan. Ten overvloede overweegt de rechtbank dat de noodzaak niet voldoende aannemelijk is gemaakt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.