Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Inspectie Jeugdzorg (IJZ) en Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanaf 1 oktober één organisatie: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

De Inspectie Jeugdzorg en Inspectie voor de Gezondheidszorg gaan fuseren. Per 1 oktober 2017 ontstaat daardoor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Beide toezichthouders werkten al jaren nauw samen.

Inspectie Jeugdzorg 14 september 2017

Waarom fuseren?
In januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Sinds die tijd zijn de IJZ en de IGZ samen verantwoordelijk voor het toezicht op de jeugdhulp. Ze kwamen daarbij steeds meer aanbieders tegen die hulp bieden aan verschillende jeugddoelgroepen. Bij het toezicht op deze instellingen is een gezamenlijke aanpak en nauw samenwerken onmisbaar. Het is daarom een logische stap om als één organisatie verder te gaan. Dat is efficiënter en effectiever en dus beter voor het toezicht op de jeugdhulp.

Wat verandert er voor zorgaanbieders?
De fusie betekent niet voor iedere zorgaanbieder hetzelfde. Het heeft in ieder geval gevolgen voor bijvoorbeeld mailadressen en het postadres. Organisaties in de gezondheidszorg en jeugdhulp hebben vanaf 1 oktober te maken met één toezichthouder. Dat betekent één toetsingskader, één werkwijze en één beleid voor handhaving en tuchtrecht.

Aanpassing wetten
In veel wetten staat de naam van een van beide inspecties. Die wetten moeten daarom worden aangepast. Ook de bevoegdheden van inspecteurs moeten gelijk getrokken worden. Deze formele wijzigingen liggen binnenkort bij de Tweede Kamer en daarna gaan ze naar de Eerste Kamer. Zodra de aangepaste wetten in werking zijn getreden, is de fusie officieel rond. De verwachting is dat dit begin 2018 het geval zal zijn.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.