Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Hoe maak je een wijk- of dorpsplan?

Een wijk- of dorpsplan is een plan over de toekomst van het dorp, geschreven door de bewoners zelf. Om haar inwoners te helpen bij het maken van een gedegen wijk- of dorpsplan ontwikkelde de gemeente Winsum in 2013 een werkwijzer vol handige tips, trucs en voorbeelden.

VNG 21 juni 2016

Op verzoek van de VNG paste de gemeente de werkwijzer aan voor gebruik in het hele land. De ideeën zijn door de inwoners van Winsum aangedragen, maar voor elke gemeente herkenbaar!

Presentatie
Het resultaat 'Een wijk-of dorpsplan maken, stap voor stap', werd gepresenteerd tijdens het 'Congrestival Dorpen in beeld, inwoners voorop' op 17 juni. De VNG was daarbij aanwezig met de Krachttoer-bus.

Voordelen
Alle dorpen van Winsum hebben inmiddels een dorpsvisie ontwikkeld of zijn daar druk mee bezig. De handleiding noemt als voordelen van een wijk- of dorpsplan:

  • Een goed opgesteld wijk- of dorpsplan laat de gemeente weten wat een dorp wil. De gemeenteraad kan daar rekening mee houden bij het vaststellen van nieuw beleid.

  • Het maken van een wijk- of dorpsplan legt verbindingen tussen groepen mensen in het dorp en zorgt voor meer dynamiek

  • Met een wijk- of dorpsplan in de hand is het voor een dorp makkelijker om de overheid en andere instanties duidelijk te maken wat een dorp wel wil en wat juist niet. Het laat immers de mening zien van het merendeel van de dorpsbewoners.

Lees verder
De handleiding voor bewoners gaat vergezeld van een handleiding voor gemeenten, 'Een wijk- of dorpsplan ontvangen, en dan?'

v.l.n.r.: dagvoorzitter Joris Beulink, gedeputeerde Eelco Eikenaar, Daniël Kruithof (VNG), wethouder Marc Verschuren, Ton Sprenger (VGG)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.