Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Hoe gaan gemeenten om met dagbesteding?

Hoe gaan gemeenten om met dagbesteding? Begin 2016 heeft Movisie het beleid van gemeenten over dagbesteding van tien kleine en 25 middelgrote en grote gemeenten geïnventariseerd.

18 november 2016

Hoe wordt dagbesteding ingevuld?

Op verschillende manieren geven gemeenten invulling aan dagbesteding. Gemeenten gebruiken een indeling in niveaus, vormen of categorieën om de dagbesteding te organiseren. Het beeld is dat gemeenten geen grote veranderingen zien in het gebruik van dagactiviteiten, ook niet als het gaat om maatwerkvoorzieningen. Wel onderzoekt een meerderheid van de gemeenten de mogelijkheden om het aanbod te vernieuwen. Sommige gemeenten hebben daar al stappen in gezet.

Hoe is de verdeling tussen algemene en maatwerkvoorzieningen?

Het beeld is dat er eerst wordt gekeken naar de mogelijkheden binnen de algemene voorzieningen. Bij complexere problematiek (zoals bij zwaardere dementie en ggz-problematiek) is er maatwerkaanbod. Verder geven gemeenten aan dat er geen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden naar meer algemene voorzieningen of naar meer maatwerk. Binnen gemeenten wordt wel bekeken, via onderzoeken en pilots, of er meer gebruik kan worden gemaakt van algemene voorzieningen. Gemeenten denken dat maatwerk en algemene voorzieningen altijd naast elkaar zullen blijven bestaan.

Wordt er rekening gehouden met doelgroepen?

Alle gemeenten geven aan rekening te houden met de specifieke behoeften en mogelijkheden van cliënten. Het grootste deel van de gemeenten kiest voor een combinatie: zowel een individuele insteek - waarbij de ondersteuningsvraag leidend is - als sturing op aanbod waarbij rekening gehouden wordt met specifieke doelgroepen (zoals dementie, ggz, verpleging, verzorging en thuiszorg).

Wat is het vervoersbeleid?

Gemeenten zijn bezig om samen met betrokkenen te zoeken naar slimme oplossingen voor het vervoer. De insteek is om het vervoer klantvriendelijker en efficiënter te maken door beter samen te werken. Gemeenten verwachten dat er minder vervoer nodig is doordat activiteiten meer in de buurt plaatsvinden.

Zijn er verschuivingen door de eigen bijdrage?

Het komt voor dat mensen nu een hogere eigen bijdrage betalen dan voorheen. Er is echter geen enkele gemeente die aangeeft dat er sprake is van grote verschuivingen. Het merendeel van de gemeenten geeft aan dat er voor algemene voorzieningen geen eigen bijdrage wordt gevraagd. Er zijn signalen dat de eigen bijdrage effect heeft op het gebruik van de dagbesteding. Toch zien we ook hier geen grote verschuivingen.

Lees ook

  • Onderzoek naar dagbesteding in gemeenten

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.