Menu

Filter op
content
Zorg&Sociaalweb

0

Gemeenten tegen verbod op afahulp

Veel huishoudelijke hulpen die bewust hebben gekozen voor de z.g. alfahulpconctructie kunnen daardoor actief blijven. Zij kiezen voor vrijheid, ondanks de mindere secundaire arbeidsvoorwaarden: die keuzevrijheid moet niet door wetgeving worden beperkt.

VNG 4 juli 2016

Afgezien daarvan betekent het wetsvoorstel tot een een verbod op de alfahulpbemiddeling een beperking van de beleidsvrijheid van gemeenten. De VNG schrijft dit als reactie op de consultatie over het wetsvoorstel.

Oneigenlijk gebruik
Het wetsvoorstel beoogt (blijkt uit de Memorie van Toelichting) om oneigenlijk gebruik van alfahulpconstructies tegen te gaan. De veronderstelling is dat veel cliënten geen bewuste keuze hebben gemaakt om de arbeidsverhouding aan te gaan. Maar de VNG weet dat gemeenten de afgelopen jaren er werk van hebben gemaakt om cliënten en hulpen te informeren over hun rechten en plichten.

Misbruik en bezuinigingen
De Memorie van Toelichting suggereert misbruik door gemeenten van de 'Regeling dienstverlening aan huis' uit bezuinigingsoverwegingen. Dat gemeenten via vernieuwende initiatieven en slimmer organiseren bezuinigingen kunnen realiseren, is echter een uitgangspunt van het kabinetsbeleid en van de decentralisatie.

Gevolgen voor gemeenten
Een eventuele wetswijziging betekent dat gemeenten hun beleid moeten aanpassen en leidt tot een forse toename van de kosten voor huishoudelijke hulp. Gemeenten moeten hiervoor in ieder geval financieel worden gecompenseerd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.