Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeente Schouwen-Duiveland zet mantelzorgers van mensen met dementie in hun kracht

Gemeente Schouwen-Duiveland neemt samen met de gemeenten Goes en Borsele, zorgverzekeraar CZ en Zeeuwse Zorgschakels deel aan het regionale project ‘Ondersteunen mantelzorgers van mensen met dementie’.

Gemeente Schouwen-Duiveland 1 februari 2017

Waarom deelname aan dit project?

Nederland telt 256.000 mensen met dementie. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in de komende jaren zal toenemen. In 2020 zal op Schouwen-Duiveland volgens de cijfers van Alzheimer Nederland gaan om 890 mensen met ziekte van Alzheimer (vorm van dementie). In Nederland zorgen ongeveer 300.000 mantelzorgers voor mensen met dementie. In Zeeland zijn circa 37.900 mantelzorgers van mensen met dementie actief.

Wanneer een zorgvrager thuis woont, draagt de mantelzorger, vaak hun partner, dag en nacht de zorg. Het beroep op deze mensen, die voor hen zorgen groeit dus. Doordat mensen met dementie geleidelijk geestelijk achteruit gaan, kan het zorgen voor de naaste met dementie daarom dikwijls erg zwaar worden en kunnen mantelzorgers overbelast raken.

We willen zorgen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo veel mogelijk blijven meedoen in de gemeenschap en deel kunnen nemen aan hun maatschappelijke netwerk. Dit project sluit daarom ook heel goed aan bij onze visie over dementievriendelijke gemeente.

Welke vragen hebben mantelzorgers, aan welke ondersteuning is er behoefte?

Het aanbod van mantelzorgondersteuning is versnipperd. We merken dat mantelzorgers de weg naar het juiste ondersteuningsaanbod niet goed weten te vinden en weinig tot geen informatie hebben welke mogelijkheden er zijn om hen te ondersteunen in het zorgproces van hun naaste.

Om de vraag en het aanbod beter in kaart te brengen, gaan we daarom in het eerste kwartaal van 2017 een onderzoek verrichten. Door middel van een inventarisatie willen we de vraag van mantelzorgers en het aanbod van de verschillende partijen in beeld brengen. Zo krijgen we beter zicht op welke ondersteuningsbehoefte mantelzorgers van mensen met dementie nodig hebben, zodat mantelzorgers de zorg voor hun naaste met de nodige ondersteuning langer kunnen vol houden en minder overbelast raken.

Deze inventarisatie wordt voor de drie gemeenten verricht door Zeeuwse Zorgschakels. Door het uitvoeren van dit onderzoek hebben we voldoende informatie om per gemeente aan de slag te gaan met het beter in beeld brengen van bestaand aanbod en het eventueel ontwikkelen van nieuw aanbod.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.