Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeente Scherpenzeel verlengt pilot voor jeugd met psychische klachten

Kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten en hun ouders kunnen ook in 2018 zorg en begeleiding krijgen. Op basis van de eerste resultaten van de pilot die in augustus 2016 is gestart, heeft het college besloten om de pilot tot 1 januari 2019 voort te zetten.

Gemeente Scherpenzeel 24 augustus 2017

Zorg dichtbij geleverd

De pilot houdt in dat een gezondheidszorgpsycholoog van Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie vanuit de Scherpenzeelse huisartsenpraktijken werkt. Zij behandelt lokaal gedurende één dag in de week kinderen met gedrags-problematiek. Voorheen werden die kinderen doorverwezen naar regionale GGZ-instellingen. Aanleiding voor de pilot is de nieuwe Jeugdwet, die verantwoordelijkheid voor jeugdhulp bij de gemeente legt. Het doel is dat het jeugdstelsel eenvoudig wordt en dat de zorg zo dichtbij mogelijk wordt geleverd.

Vertrouwde omgeving

De pilot is de afgelopen maanden geëvalueerd. Ouders en jongeren waarderen de hulpverlening met een cijfer 9,5. Ze kunnen voor een diagnose of een korte behandeling zonder wachttijd terecht in de vertrouwde omgeving van Het Foort. Een ander effect is dat op de kosten van GGZ-zorg wordt bespaard. Jongeren worden met lichtere hulp geholpen en komen – indien nodig – sneller terecht op een voor hen passende plek. De resultaten geven aanleiding voor het college om de pilot voort te zetten.

Samenwerking gemeentelijk jeugdteam

Er zijn twee toegangswegen naar de jeugd-GGZ: de huisarts en het Lokaal Ambulante Team Jeugdhulp. Dat is soms voor ouders en jongeren verwarrend. Beide toegangen tot de zorg blijven beschikbaar, waarbij partijen samenwerken voor de verbetering van de zorg in Scherpenzeel.

Verlengen pilot

De pilot is gestart in augustus 2016 met behulp van een subsidie van de provincie Gelderland. Vanwege het succes hebben vijf FoodValley-gemeenten besloten om de pilot met eigen middelen voort te zetten tot 1 januari 2019. In de loop van 2018 wordt bepaald of de dienstverlening structureel wordt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.