Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeente Roermond en zorgaanbieders nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor zorg

De transformatie vraagt om andere keuzes van gemeenten en zorgaanbieders. Participatie, een regisserende rol en andere verantwoordelijkheden in de samenleving zijn de uitgangspunten bij de transformatie. Ook de verwachtingen van inwoners en de omwenteling in de maatschappij vraagt om andere keuzes.

Gemeente Roermond 2 juni 2017

Wethouder Marianne Smitsmans: “Het is voor ons en de zorgaanbieders een uitdaging om binnen de gestelde financiële kaders onze inwoners de zorg te geven die nodig is. Als gemeente Roermond hebben we het initiatief genomen om met zorgaanbieders Vincent van Gogh, Proteion, MET ggz, De Zorggroep, Wel.kom, Algemeen Maatschappelijk Werk, Tzorg, PGZ, Koraal Groep, Rubicon, Moveoo, Centrum voor jeugd en gezin en PSW de handen ineen te slaan en samen te gaan werken. Samen maken wij keuzes over het centraal stellen van de inwoner/cliënt, bedrijfsmatige aspecten, de toegang tot zorg en innovatie in relatie tot de daarvoor beschikbare budgetten. Deze aanpak is omarmd door de andere Midden-Limburgse gemeenten Roerdalen, Echt-Susteren en Maasgouw. Uitgangspunt is lokaal waar het kan, regionaal indien nodig. Nuanceverschillen zullen er altijd blijven. Onze samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.”

Unieke stap in samenwerking om cliënt benodigde zorg te bieden

De transformatie is een jarenlang proces en voor iedereen een zoektocht. We hebben als gemeente samen met de zorgaanbieders net een belangrijke unieke stap gezet om in gezamenlijkheid vanuit bestaande kaders opgelegd door het Rijk zaken anders aan te pakken. De financiële drijfveer houdt ons daarbij scherp. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en perspectief, namelijk iedere cliënt de zorg geven die nodig is en de bureaucratie verminderen. We gaan gezamenlijk vooruit naar de bedoeling van de transformatie en wij zoeken continue de dialoog. Als zodanig herkennen we ons ook niet in de publicatie in Binnenlands Bestuur van 11 mei waaruit uit landelijk onderzoek is gebleken dat gemeente en zorgaanbieders niet weten wat ze aan elkaar hebben en dat zorgaanbieders niet weten hoe de gemeente aankijkt tegen zaken als inkoop, bedoeling en inzet van jeugdhulp.

Investering in relatie en dialoog

Marianne Smitsmans: “We hebben geïnvesteerd in de relatie en in dialoog met als doel om samen structurele en creatieve oplossingen te bedenken om de benodigde zorg te bieden. We staan nu aan dezelfde kant, zitten aan dezelfde tafel waarbij ieder zijn eigen rol, taak en verantwoordelijkheid heeft. Daarbij kijken we vanuit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid wat de omgeving van ons vraagt. Dat heeft onder meer geresulteerd in het ZorgInnovatiePlatform en een plan van aanpak jeugd.”

Vertrouwen en verbindend leiden

De partijen geven aan uiteraard ook oog te hebben voor de verschillende belangen en perspectieven vanuit de betrokken partijen en worden elkaars problemen erkend. Openheid en transparantie zorgen voor complementaire samenwerking. De komende maanden/jaren zal de samenwerking steeds concretere vormen krijgen. Zo kunnen we uiteindelijk komen tot het centraal stellen van het werkelijke vraagstuk/de casus en wat er voor die cliënt nodig is en wie dat het beste kan doen. Vertrouwen in elkaar en verbindend leiden vormen hier de basis voor.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.