Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Factsheet Gezinshuizen: 50% meer kinderen opgevangen in gezinshuizen

In de afgelopen twee jaar is het aantal kinderen opgevangen wordt in gezinshuizen met 50% toegenomen. In 2014 ging het om 1.728 kinderen, in 2016 waren dit er 2.594. Dat staat in de Factsheet Gezinshuizen van Gezinspiratieplein.

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen 28 april 2017

Uit de factsheet blijkt verder dat het aantal gezinshuizen ook flink toegenomen is. Waren dit er in 2014 nog 587; in 2016 waren het er 764. Een toename van 30%, met groei in alle provincies.

In dezelfde tijd zijn er slechts 2 zorgaanbieders bij gekomen die gezinshuizen aanbieden. Bestaande zorgaanbieders bouwen hun gezinsgerichte aanbod dus uit. Niet alleen bieden zij meer gezinshuisplaatsen aan, ook zijn aanbieders bezig met het ontwikkelen van nieuwe of andere gezinswoonvormen. Genoemd werden onder andere het gezinshuis ‘plus’, behandelgezinnen en wonen naast het gezin.

Net als in 2014 is het merendeel van de plaatsingen in gezinshuizen gericht op langdurig verblijf (89%). Slechts een klein deel van de plaatsingen is gericht op crisisopvang (5%) of tijdelijk verblijf (6%).

De factsheet is te downloaden op de website van Gezinspiratieplein.

De cijfers laten zien dat er een stijgende lijn zit in het aantal inhuisplaatsingen in gezinshuizen en dat het aantal gezinshuizen in de lift zit. Cijfers over het aantal pleegzorgplaatsingen in 2016 worden binnenkort gepubliceerd. Cijfers over eerdere jaren kun je vinden in de Factsheet Pleegzorg van Pleegzorg Nederland.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.