Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Extra middelen voor kinderen in armoede

Om ervoor te zorgen dat ook kinderen uit een gezin met een laag inkomen kansrijk kunnen opgroeien, stelt het kabinet vanaf 2017 structureel € 85 miljoen per jaar beschikbaar aan gemeenten. Gemeente Lelystad zet steeds meer in op vroeg signaleren en daarmee op het voorkomen van armoede. Met de extra middelen wil gemeente Lelystad kinderen kansen bieden om een goede start te kunnen maken op de arbeidsmarkt en meer mogelijkheden bieden om mee te kunnen doen in de samenleving.

Gemeente Lelystad 9 maart 2017

Kinderen met stip op één

Binnen het preventieve armoedebeleid staat de doelgroep kinderen met stip op de eerste plaats. De extra middelen van staatssecretaris Jetta Klijnsma sluiten hier uitstekend op aan. Wethouder Janneke Sparreboom geeft aan dat dit één van de belangrijkste speerpunten in het beleid is: het streven om alle kinderen – vooral die uit kansarme gezinnen - de kans te bieden zich te ontwikkelen en te participeren in de samenleving. De extra middelen worden ingezet om nog meer kinderen te bereiken. Het gaat erom de kinderen mee te laten doen en ze de kans te bieden om hun school zo goed mogelijk te doorlopen, waardoor hun toekomstperspectief wordt vergroot.

Succesvolle activiteiten uitgebreid

Met het extra geld worden succesvolle activiteiten uitgebreid. Doel hiervan is dat er meer kinderen in aanmerking komen voor deze activiteiten, bijvoorbeeld voor Plustijd, een project waarbinnen kinderen op een niet-schoolse wijze extra leertijd wordt aangeboden of voor School’s cool, waarbij kinderen worden ondersteund bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Om kinderen mee te laten doen wordt ook de succesvolle samenwerking met partijen als Stichting Leergeld en het Jeugdsport- en Jeugdcultuurfonds voortgezet en verder versterkt.

Nieuwe maatregelen

Er worden ook nieuwe maatregelen ingezet, zoals het voorlichten en ondersteunen van jongeren op financieel gebied om schuldenproblematiek te voorkomen. Bij de inzet van de middelen wordt de samenleving actief betrokken. "Niet alleen de overheid, maar wij als samenleving zijn met elkaar verantwoordelijk voor het aanpakken van de armoedeproblematiek en voor de gevolgen van armoede onder kinderen. Door samen te werken kunnen kinderen nog beter worden ondersteund op hun weg naar een zelfstandige positie in de samenleving en dat is immers de beste vorm van preventie," aldus wethouder Janneke Sparreboom.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.