Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Dordts Collectief Kindermishandeling wijkt af van de regels

Afwijken van de regels is soms voor iedereen beter. Gezinnen in de knel helpen met maatwerkoplossingen. Uitzonderingen maken op regels zonder dat het willekeur wordt met een duidelijke methodiek. Gemeente Dordrecht werkt met de ‘ventieltafel’.

VNG 20 oktober 2017

Betere verbindingen

Het Dordtse Collectief tegen Kindermishandeling wilde in eerste instantie vooral betere verbindingen tussen partijen die van nature niet vanzelfsprekend met elkaar aan tafel zitten, zoals onderwijs, Veilig Thuis, Jeugdbescherming, JGZ en wijkteams.

Inmiddels zijn er met de partijen uit het Collectief nog drie lijnen bepaald, die op verschillende manieren vorm krijgen: kennis en expertise in het onderwijs, preventie vechtscheidingen en een aanpak 'zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie'.

'Ventielaanpak'

Hier dwars doorheen loopt de zogenaamde ventielaanpak. In gezinnen waar verwaarlozing en kindermishandeling speelt of dreigt, is er veelal een stapeling van problemen.

‘Dat vraagt professionals die vrij zijn om afwegingen te maken. Het gaat erom dat ze de logica volgen van de casus, niet die van het systeem,’ zegt beleidsadviseur Stefan Oosterhof.

Hoe werkt de 'ventieltafel' in de praktijk?

Als in een gezin een ‘doorbraak’ nodig is omdat reguliere hulp het belangrijkste (systeem)knelpunt niet wegneemt, zoekt het sociaal wijkteam contact met Oosterhof of zijn collega.

  • Zij halen de partijen die nodig zijn voor een doorbraak aan tafel, en waar nodig de wethouder. ‘Het gaat om het lijntje tussen de uitvoering (de sociale wijkteams), de beleidsambtenaar en het hele netwerk dat wij hebben.’

  • De maatwerkoplossing wordt gelegitimeerd met een micro-kostenbatenanalyse. De uitvoerder brengt in kaart wat een oplossing kost en oplevert in financieel opzicht, en in menselijk opzicht.

Als een hoogzwangere jonge vrouw bijvoorbeeld uit huis wordt gezet in verband met een huurachterstand, komt ze terecht in de maatschappelijke opvang en het kind wordt na de geboorte waarschijnlijk uit huis geplaatst. Dat is slecht voor moeder en kind, en het kost de gemeente alleen al in de eerste drie maanden zeker 20.000 euro. Een maatwerkoplossing is dan voor alle partijen beter.

Lees de hele eindreportage!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.