Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Eenzaamheid bestrijden: 8 inspirerende voorbeelden

Bijna 40 procent van de volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam. Eenzaamheid komt net iets vaker voor bij mannen, maar iets meer vrouwen geven aan ernstig eenzaam te zijn. Vrouwen voelen zich vaker emotioneel eenzaam, terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn. Het bestrijden van eenzaamheid staat hoog op de politieke agenda. Wij selecteerden 8 inspirerende voorbeelden om eenzaamheid te bestrijden

14 september 2016

Beauty voor senior
Beauty voor de Senior van Aswintha Menk is een initiatief in Den Haag dat zich richt op senioren die weinig of geen sociale contacten hebben. Het gaat daarbij om ouderen (voor zowel dames als heren) die weinig naar buiten komen, ouderen in zorginstellingen en ouderen met een aandoening zoals niet aangeboren hersenletsel of dementie. Vrijwilligers bieden bij mensen thuis, in buurthuizen en zorginstellingen beauty-verwenmiddagen aan. Op die manier hebben de senioren een ontspannen en gezellige middag, meestal in groepsverband. De senioren ontwikkelen onderling contact en vriendschappen; ook hebben ze contact met de jongere vrijwilligers die soms meegaan om met de senior beauty-artikelen te kopen. De gemeente Den Haag heeft een eenmalige startsubsidie toegekend voor dit initiatief.

Granny's Finest
Van de 2,6 miljoen 65+'ers in Nederland is meer dan een miljoen eenzaam tot zeer eenzaam. Granny's Finest voorkomt eenzaamheid door senioren hun hobby handwerk uit te laten oefenen in groepsverband begeleid door jonge ontwerpers. Jong leert van oud en omgedraaid. Met de juiste natuurlijke garens, de juiste uitleg en de juiste inspanningen worden kwalitatief hoogwaardige handgemaakte producten gemaakt. Deze worden verkocht en met de opbrengst worden de sociale doelen van Granny’s Finest gerealiseerd. De senioren krijgen géén geld, maar worden uitbetaald in de vorm van uitjes.

Join Us
Join us in Veghel door Joli. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar die het moeilijk vinden om sociaal contact te maken met leeftijdgenoten bestaat Join us. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren met een vorm van autisme, jongeren die te weinig vertrouwen in zichzelf hebben, van nature gesloten zijn of een laag zelfbeeld hebben. Vrijblijvend en gratis ontmoeten zij elkaar tweewekelijks in een wijkcentrum. Onder begeleiding van pedagogen hebben ze niet alleen een gezellige avond, maar wordt gewerkt aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, vrijetijdsbesteding en het wegnemen van eenzaamheidsgevoelens. De gemeente bekostigt de begeleiding en de locatie.

Oma's Pop-up
Oma's Pop-up is een restaurant waar gasten oud-Hollandse gerechten geserveerd krijgen, die bereid worden door enthousiaste ouderen die nog vol levensenergie zitten en dolgraag actief blijven in de maatschappij. Gasten helpen mee met de herintegratie van ouderen (en genieten tegelijkertijd van een heerlijke gezonde maaltijd) en de ouderen hebben de dag van hun leven als chefkok.

Opa's en oma's passen op huisdieren
Stichting OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier - stimuleert ouderen zich in te zetten als maatje, als OOPOEH, voor huisdieren in de buurt. OOPOEH wil hiermee drie vliegen in één klap slaan: ouderen helpen aan meer gezelschap en beweging, baasjes helpen aan een betrouwbare oppas en huisdieren helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben.

Ouderentijd
Ouderentijd wil ervoor zorgen dat ook oudere mensen het leuk hebben, zonder zich bezwaard te voelen dat zij daarvoor een beroep op anderen moeten doen. Ouderentijd werkt met beroepskrachten en niet moet vrijwilligers. Ouderen kunnen losse uren afnemen, of gebruik maken van een abonnementsvorm. Samen met een professionele medewerker kan de oudere een activiteit ondernemen. Van samen winkelen, fietsen tot een dagje naar het museum. Vrijwel alles kan.

SeniorenStudent
SeniorenStudent is begin 2013 opgericht door Lotte en Anne van Oudheusden. Het initiatief heeft enerzijds als doel ouderen te helpen, van gezelschap te voorzien en te zorgen dat ze zich bijgestaan voelen. Anderzijds betrekt SeniorenStudent studenten actief bij de samenleving door ze een maatschappelijke en sociale bijbaan te bieden die aansluit bij hun studie en interesses. Een oudere kan zich via internet of telefonisch inschrijven. Vervolgens wordt gezocht naar een SeniorenStudent die aansluit bij de wensen van de oudere. De kosten bedragen € 12,50 per uur.

Senior Support
Senior Support is een initiatief van Jose van Brienen en Marion Stumpf. Ze bieden vervangende mantelzorg en richten zich op de regio Zeist, Den Dolder, Bosch en Duin, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt en Bilthoven. Het idee is ontstaan vanuit hun eigen ervaring. Ze hebben meegemaakt wat er gebeurt als een ouder overlijdt, dementerend is of naar een verpleeghuis gaat en de overblijvende partner er alleen voor komt te staan. Mantelzorgers zijn vaak druk met eigen gezin, baan en sociale leven, waardoor er onvoldoende tijd is om de ouder op een goede manier bij te staan of te helpen. De aanvullende mantelzorg wordt geboden met de inzet van een zorgvuldig geselecteerde Supporter, die alle tijd en aandacht voor vader, moeder of ander familielid heeft. Een Supporter is geen verzorgende maar biedt gezelschap en praktische hulp. Of het nu gaat om een bezoekje aan het ziekenhuis, het organiseren van een verjaardag of het samen drinken van een kopje koffie. Daarnaast biedt Senior-Support dagjes uit aan!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.