Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Benodigde vervolgstappen financiële tekorten sociaal domein

Een fors aantal gemeenten voorziet significante meerjarige financiële tekorten in het sociaal domein ('3D-breed'), zo bleek onlangs uit onderzoek door AEF. Dit vraagt om actie van het kabinet om te zorgen dat de transitie en transformatie van het sociaal domein niet in gevaar komen.

VNG 28 april 2017

De VNG vraagt actie op de volgende vijf punten:

  • De macrobudgetten moeten aansluiten bij de taken van de gemeenten, waarbij de nu nog bestaande onzekerheden én de nu al bestaande tekorten moeten worden gecompenseerd. Het tekort op de BUIG bijvoorbeeld, is in 2016 al € 270 miljoen waardoor 250 gemeenten (79% van het totaal) aanspraak zullen maken op het door het kabinet ingestelde vangnet dat bedoeld was voor uitzonderlijke gevallen.

  • De gemeentelijke 3D-budgetten moeten meegroeien met de zorg- en participatiebudgetten op de rijksbegroting om onbedoelde kortingen te voorkomen.

  • Voor de komende vier jaar moet een verlichtingsbudget beschikbaar komen waar gemeenten met grote tekorten (onder voorwaarden) een beroep op kunnen doen.

  • De verdeelmodellen moeten op korte termijn herijkt worden op basis van betrouwbare berekeningen en exacte omschrijvingen van de onderdelen waarop het verdeelmodel betrekking heeft.

  • Het verdeelmodel BUIG moet verder geoptimaliseerd worden, een hernieuwde kijk op het verdeelmodel is wellicht alsnog noodzakelijk.

Deze randvoorwaarden zijn nodig om de transformatie in het sociaal domein te doen slagen. Waardoor gemeenten in staat zijn ondersteuning te bieden aan inwoners die dat echt nodig hebben.

Zie ook: Gemeenten verwachten forse tekorten in het sociaal domein

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.