Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

AMvB reële kostprijs thuisondersteuning in Staatsblad

De AMvB reële kostprijs thuisondersteuning is in het Staatsblad verschenen. De AMvB bevat een wijziging van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 met ingang van 1 juni 2017. Dit heeft gevolgen voor de Wmo-verordening.

VNG 28 februari 2017

De VNG is bezig de modelverordening aan te passen. We sturen de gewijzigde modelverordening in de tweede helft van maart per ledenbrief naar de gemeenten.

Wijziging Uitvoeringsbesluit

Er wordt een nieuw artikel 5.4 toegevoegd aan het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015. Het artikel heeft tot doel dat de gemeente een reële prijs betaalt voor een Wmo-diensten, waarmee de aanbieder kan voldoen aan de gemeentelijke eisen van kwaliteit en continuïteit van deze dienst en de arbeidsrechtelijke verplichtingen aan de beroepskracht die de dienst verleent.

De AMvB is van toepassing op alle vormen van Wmo-dienstverlening, uitgezonderd de verstrekking van hulpmiddelen, individuele vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen.

Aanpassing verordening

Vanwege de AMvB moeten gemeenten de Wmo-verordening aanpassen. De gemeenteraad moet de volgende zaken in de verordening vastleggen:

  • Het college stelt een vaste prijs of een reële prijs vast voor Wmo-diensten, deze prijs is tevens de ondergrens voor een inschrijving in een aanbestedingsprocedure.

  • De vaste of reële prijs moet worden vastgesteld overeenkomstig de eisen aan de kwaliteit van de dienst, het college moet daarbij rekening houden met de continuïteit van de hulpverlening.

  • De kostprijselementen waar de vaste of reële prijs op is gebaseerd.

Overeenkomsten

De AMvB biedt het college de mogelijkheid om - in plaats van zelf een vaste of reële prijs vast te stellen - de eis aan de inschrijvende partij te stellen om een prijs voor de dienst te hanteren gebaseerd op de eisen aan kwaliteit en continuïteit, en daarbij rekening houdend met de in de verordening genoemde kostprijselementen. Het college beslist met welke derde (aanbieder) hij een overeenkomst sluit.

Voor bestaande overeenkomsten geldt een overgangstermijn. Bij verlenging van bestaande overeenkomsten moet bekeken worden of de overeenkomst voldoet aan de AMvB.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.