Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Amsterdam zet in op valpreventie en looproutes voor ouderen

In Amsterdam neemt het aantal ouderen toe, net als het aantal ouderen met chronische aandoeningen. Het college vindt dat iedereen van 0 tot 100 jaar in de stad moet kunnen wonen. Sinds de zomer van 2015 is Amsterdam daarom lid van het wereldwijde netwerk van Age Friendly Cities van de Wereldgezonheidsorganisatie (WHO). In het actieplan Age Friendly City, dat deze week door het college is vastgesteld, staat hoe de gemeente bijdraagt aan een levensloopbestendige stad.

Gemeente Amsterdam 2 juni 2017

Valpreventie en bewegen voor ouderen
Eric van der Burg, wethouder Zorg en Ouderen: “Toen we ons aansloten bij het netwerk van Age Friendly Cities hebben we besloten om op drie domeinen in te zetten: dementie, eenzaamheid en ouderenhuisvesting. In het actieplan voegen wij hier ‘valpreventie en bewegen voor ouderen’ aan toe. De impact van valincidenten onder ouderen is groot met tijdelijk of blijvend functieverlies tot gevolg. Ook heeft het vaak invloed op het sociaal functioneren en de kwaliteit van leven. Bewegen en sporten voor ouderen levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van valongevallen.”

Acties
Amsterdam gaat de komende jaren het internationaal Kennisnetwerk beter benutten en kijken naar slimme oplossingen op het gebied van e-health. In de buurten is ruimte voor projecten als het

Silverscreen met maandelijkse filmactiviteiten voor ouderen en projecten gericht op veiliger fietsgedrag onder ouderen. Ook gaat Amsterdam de komende jaren experimenteren met een ‘levensloopbestendige route’ die in samenspraak met ouderen in drie wijken vorm moet krijgen. Een dergelijke route leidt langs voorzieningen, woningen, verblijfsplekken en openbaar vervoershaltes en nodigt uit tot ontmoeten en bewegen. Er wordt een koppeling gemaakt met het verbeteren van ingangen van parken, de toegankelijkheid van een OV-halte en maatschappelijke zorgvoorzieningen. De ruimtelijke ingrepen worden vervolgens geëvalueerd met ouderen en andere gebruikers.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.