Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Amsterdam pakt wachttijden dyslexie en jeugdGGZ aan

Amsterdam neemt verdere maatregelen om wachttijden bij jeugdhulp te verkorten. Het college heeft besloten het budgetplafond (maximale bedrag dat een aanbieder aan hulp mag uitgeven) voor dyslexie op te heffen. Dit betekent dat behandelaars meer kinderen met dyslexie sneller kunnen helpen. Daarnaast heeft het college besloten het budget van vrijgevestigden (hulpaanbieders met een eigen praktijk) te verhogen tot 125.000 euro per jaar. Ook komt er een verdiepend onderzoek naar de oorzaken van wachttijden in de jeugdGGZ.

Gemeente Amsterdam 20 juli 2017

Wethouder Jeugd Simone Kukenheim: “Wachttijden in de jeugdhulp hebben mijn voortdurende aandacht. De maatregelen om het budgetplafond voor dyslexie en jeugdGGZ aan te passen, gaan ervoor zorgen dat kinderen terecht kunnen bij de behandelaar van hun keuze en sneller kunnen worden geholpen.”

Aanpak wachttijden dyslexie

Voor het behandelen van kinderen met dyslexie zijn door de regio Amsterdam-Amstelland groepspraktijken, vrijgevestigde praktijken en instellingen gecontracteerd. De totale contractwaarde is 2,6 miljoen euro. Op grond van het aantal tot nu toe behandelde kinderen, is de verwachting dat dit bedrag voor 2017 voldoende is. Wel hebben sommige aanbieders hun budgetplafond al bereikt en kunnen geen kinderen meer behandelen. Ouders kiezen er vaak voor om te wachten tot er weer plek is bij de aanbieder van hun keuze. De wachttijden voor dyslexie kunnen flink verkort worden dan wel verdwijnen als aanbieders geen budgetbeperking meer hebben om kinderen te behandelen. Wethouder Kukenheim: "Het college komt met dit besluit ook tegemoet aan de keuzevrijheid van ouders voor een behandelaar."

Verruimen budget voor vrijgevestigde jeugdpraktijken.

Bij vrijgevestigden (jeugdhulpaanbieders met een eigen praktijk) is een vergelijkbare situatie als bij de dyslexiezorgaanbieders. Er is nog budget beschikbaar, maar sommige praktijken hebben hun budgetplafond bereikt en kunnen geen kinderen meer behandelen. Dit betekent dat er wachttijden zijn en ouders en kinderen niet meer terechtkunnen bij een praktijk in de buurt . Met het verruimen van het budgetplafond tot 125.000 euro per praktijk is de verwachting dat de wachttijden verkorten en kinderen sneller worden geholpen.

Verdiepend onderzoek naar oorzaken wachttijden in jeugdGGZ

In jeugdGGZ blijven er wachttijden, ook al wordt er regelmatig aanvullend budget beschikbaar gesteld. Het college heeft daarom opdracht gegeven een verdiepend onderzoek in te stellen naar de oorzaken en achtergronden van de wachttijden. Resultaten van het onderzoek kunnen aanleiding zijn tot het nemen van aanvullende maatregelen. De resultaten worden dit najaar verwacht.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.