Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Aantal 50-plussers met bijstandsuitkering toegenomen

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering neemt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toe. Het onderzoeksinstituut verklaart dit deels door de komst van asielzoekers, maar ziet ook dat er meer vijftigplussers een bijstandsuitkering ontvangen.

ANBO 28 februari 2017

Verschillende verklaringen voor toename

Directeur-bestuurder Liane den Haan: "Dit laatste is te verklaren omdat er enerzijds relatief nog veel vijftigplussers werkzoekend zijn. Zij profiteren nog niet van de aantrekkende arbeidsmarkt zoals jongeren. Hierdoor blijft het aantal vijftig plussers met een bijstandsuitkering relatief hoog. Anderzijds speelt mee dat de WW-duur in 2015 verkort is. Eerst kregen mensen nog 38 maanden een WW-uitkering en nu nog maar 24 maanden. Hierdoor komen mensen sneller in de bijstand. Daar komt nog bij dat de AOW-leeftijd verhoogd is naar 67 jaar en 3 maanden. Mensen zitten dus niet alleen sneller, maar ook langer in de bijstand."

Van de zotte

ANBO pleit al geruime tijd bij politieke partijen dat met name vijftigplussers klem zitten en dat er oplossingen moeten komen om het tij te keren. Den Haan: "Wie in Nederland 45 jaar is en op zoek is naar een baan heeft het zwaar. Dat is van de zotte! Werkgevers zit vol vooroordelen en nodigen mensen niet uit voor een gesprek." ANBO roept de politiek dan ook op om in actie komen en met werkgevers om de tafel zitten om afspraken te maken. "Er blijft zo veel talent en kennis onbenut, het wordt tijd dat we hier iets aan gaan doen!", besluit Den Haan.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.