Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Aangepaste Wmo-modelverordening: delegatie pgb-tarieven

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) deed dit voorjaar uitspraak in een Wmo-zaak over de delegatie (door de raad aan het college van B en W) van tariefdifferentatie voor het pgb. De uitspraak is aanleiding tot aanpassing van Model Verordening maatschappelijke ondersteuning.

VNG 15 augustus 2017

Nieuws

De CRvB oordeelde dat de Verordening maatschappelijke ondersteuning van de gemeente Emmen ten onrechte bepaalt dat het college van B en W nadere regels kan stellen over de hoogte van het pgb en het vaststellen van het pgb.

Motivering CRvB

Gemeenteraden moeten terughoudend zijn bij het delegeren van bevoegdheden aan het college. De z.g. essentialia van het voorzieningenpakket moet in de verordening worden vastgelegd. Tariefdifferentiatie behoort tot de essentialia, stelt de CRvB, de gemeenteraad mag dit dus niet delegeren.

Modelverordening

Op grond van de uitspraak hebben we artikel 11 van de Model Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 aangepast. Tevens zijn artikelen 15, derde lid, onderdeel d, en 15a, tweede en derde lid, toegevoegd. Dit in verband met de opschorting, wijziging of intrekking van een beschikking wegens tijdelijke opname van de cliënt in een instelling.

Deze wijziging was daarnaast aanleiding om een aantal redactionele verbeteringen in de modelverordening aan te brengen.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.