Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 woonprojecten voor mensen met autisme

Autisme en wonen. Hoeveel mensen met autisme wonen er in uw regio? In hoeverre is het thema wonen met autisme een aandachtspunt in uw beleid? Wij verzamelden 8 voorbeelden van woonprojecten voor mensen met autisme.

29 juli 2016

Aut-Hôes
Wooninitiatief voor (jong)volwassenen met autisme en minimaal een gemiddelde intelligentie. De jongeren wonen zelfstandig in een eigen huurwoning, zoals de appartementen in Woonproject De Toerist. Hierdoor is contact mogelijk in de vorm van steun, gezelschap en hulp. Daarnaast is er woonbegeleiding op maat beschikbaar. De begeleiding is gericht op ondersteuning en het zo veel als mogelijk stimuleren van de zelfstandigheid van de bewoner.

De Bastide
Stichting De Bastide is in Eindhoven het eerste en enige ouderinitiatief dat woonruimte met begeleiding realiseert voor jongvolwassenen met autisme en een normale begaafdheid.

Capito Wonen
Capito Wonen biedt een unieke combinatie van woonbegeleiding, studiebegeleiding én leefbegeleiding, waarbij je door één persoonlijk begeleider ondersteund wordt op het gebied van wonen, studeren en leven. Dit zorgt voor duidelijkheid, overzicht en het constructief kunnen toewerken naar zelfstandigheid en een diploma. Capito Wonen richt zich specifiek op mbo studenten met autisme.

Noot van de redactie (5 januari 2023): In maart 2021 is Capito Wonen gefuseerd met drie oude organisaties. Sindsdien heet Capito Wonen Jados.

Droomkinderen
Stichting Droomkinderen biedt een woonvorm voor jongeren en volwassenen met autisme. De stichting werkt kleinschalig, met maximaal acht cliënten, en kan daardoor helemaal uitgaan van wat elke individuele cliënt graag doet. Stichting Droomkinderen werkt kleinschalig, met maximaal 8 bewoners en kan daardoor helemaal uitgaan van wat elke individuele bewoner graag doet. Door deze kleinschaligheid er is voldoende begeleiding voor de volwassenen en jongvolwassenen met autisme of asperger en kunnen we ze ook een fijne structuur bieden.

Giga
Stichting Giga is een ouderinitiatief die voor hun (volwassen, 23+) kinderen met een autisme spectrum stoornis in de Oosterparkwijk in de stad Groningen een woonvorm hebben gerealiseerd in samenwerking met de J.P. van den Bent Stichting. Die biedt ondersteuning in Friesland, Overijssel en Gelderland aan mensen met een beperking van alle leeftijden. Giga is de eerste locatie in Groningen.

LAT
Stichting LAT heeft als doel het creëren van woonruimte voor jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis, vanaf een normale begaafdheid, die met begeleiding ZELFSTANDIG kunnen wonen. Op deze manier biedt Stichting LAT kwaliteit van leven en een kans om een eigen leven op te bouwen in de maatschappij. Een eigen woning is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Meerbalans
Stichting Meer Balans is een ouderinitiatief om in de Haarlemmermeer een woonvoorziening te creëren voor normaal begaafde jonge mensen (21-35 jaar) met een stoornis binnen het autistisch spectrum (PDD-NOS en Asperger) waar men zelfstandig kan wonen met gespecialiseerde begeleiding een aantal uren per dag op vaste tijden. Dit wonen en begeleiden wordt gecombineerd met sociale activering.

Papageno
Het Papageno Huis in Laren haalt de buitenwereld naar binnen. Er is veel aandacht voor integratie en inclusie en kunst en cultuur spelen de hoofdrol. Het doel is kinderen en jongeren met autisme en aanverwante beperkingen zicht te geven op een betere toekomst en een menswaardiger plaats in de samenleving. Het Huis beidt verschillende faciliteiren. Van 12 woonappartementen voor jongvolwassenen met autisme, dagbesteding- en werkervaringsprogramma's tot een activiteitencentrum.

Lees ook

  • Dossier autisme

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.