Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden van Active Aging

Active Aging is het volwaardig kunnen blijven meedoen van mensen die ouder worden in de samenleving. Gemeenten en professionals in het sociaal domein kunnen hierin veel betekenen. Wij selecteerden 8 inspirerende voorbeelden.

24 augustus 2016

Beweegtuin
Een beweegtuin die tevens dienst doet als ontmoetingsplek. Dat is de ambitie van zorgcentrum Hanzeheerd De Bongerd. De beweegtuin is niet alleen bedoeld voor bewoners van De Bongerd, maar ook voor ouderen in Hattem, (gehandicapte) kinderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

BloemRijk
BloemRijk in Krimpen aan den IJssel is een bijzonder project vanwege zijn omvang: in totaal een kleine 120 appartementen en eengezinswoningen in een mix van huur, koop en koopgarantwoningen. Toch heeft het project heeft vooral zoveel belangstelling gekregen vanwege het sociale karakter van de nieuwe wijk. Bewoners tekenen naast de huurovereenkomst een buurovereenkomst, waarmee zij aangeven daadwerkelijk invulling te geven aan goed nabuurschap. Inmiddels is er een kerngroep (een soort dagelijks bestuur) die het hart vormt van de actieve bewoners. Met ondersteuning en advies van de buurtcoach hebben zij samen met andere buurtbewoners tal van activiteiten georganiseerd en een eigen website ontwikkeld.

Buddy voor kwetsbare ouderen
Twintig vitale senioren worden als buddy gekoppeld aan twintig kwetsbare ouderen met dementie. Zij zien elkaar tweewekelijks en geven het leven.

Dagritmeprogramma
Anne, een virtuele persoonlijke assistente volgt kwetsbare ouderen in hun dagritme en ondersteunt hen bij allerlei praktische activiteiten. Zij zien haar op hun tv en kunnen haar via spraakopdrachten aansturen. Wat Anne voor hen kan betekenen? Denk aan domotica, afspraken bijhouden, voorlezen van een boek, bestellen geneesmiddelen en surfen op het internet. Een spannend experiment: wordt Anne een onmisbare 'huisgenoot'? Vitale senioren gaan samen met de kwetsbare ouderen op digitale ontdekkingstocht en zoeken uit welke toepassingen gewenst zijn.

Generatietuin
In 2010 werd de eerste generatietuin van Nederland in Den Haag geopend: een tuin waarin ouderen samen met kinderen van scholen of naschoolse opvang uit de buurt tuinieren. Zij verbouwen groenten en fruit, zaaien kruiden en bloemen, en oogsten en eten uit de tuin. De kinderen die naar de generatietuin komen, hebben er al een hele lesdag opzitten. Bij de generatietuin staat de beleving centraal: doen in plaats van luisteren.

Ontmoeting extra
De Ontmoeting extra richt zich op die kwetsbare ouderen die afhaken bij reguliere ontmoetingsactiviteiten van het ontmoetingscentrum in Oss. De oorzaak van dit afhaken is bijvoorbeeld omdat zij structuur nodig hebben dan in het reguliere aanbod aanwezig is; of vanwege andere (praktische) drempels. Vitale senioren zullen hen als coach, één-op-één, begeleiden om de stap weer te zetten. Zij komen het liefst al in actie als iemand dreigt af te haken.

Ontmoetingsplein 55+
In een stadswijk van Almelo worden kwetsbare ouderen actief benadert, bijvoorbeeld via huisbezoek door een vitale senior. In laagdrempelige, gezellige ontmoetingsmomenten wordt de behoefte aan ondersteuning bij kwetsbare ouderen bekeken. Dit wordt waar mogelijk gerealiseerd, met een centrale rol voor vitale senioren. Duurzaam door het creëren van een zelfreguleren sociaal netwerk.

Tafel van Vier
De Tafel van Vier brengt vier partijen bij elkaar: kwetsbare ouderen, vitale senioren, kunst en zorg/welzijn. Aan hun gesprekstafel wordt allereerst goed geluisterd naar de kwetsbare oudere: wat brengt hem of haar geluk? Dit wordt vertaald in gezamenlijke kunstprojecten; bijvoorbeeld door met elkaar het verhaal van een kwetsbare oudere uit te beelden of iets moois te maken uit schijnbaar waardeloos materiaal in het leven of huis van de kwetsbare oudere. Vitale senioren worden uitgedaagd en geïnspireerd om zelf creatieve/kunstzinnige ontmoetingsvormen en activiteiten met kwetsbare ouderen vorm te geven.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.