Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 tips voor teambuiling wijkteams

Hoe hecht is uw wijkteams? In hoeverre werken beroepskrachten in uw wijkteam samen? Staan mensen dag en nacht voor elkaar? Of is het ieder voor zich en God voor ons allen? In dit blog 8 tips voor teambuiling van uw wijkteam.

2 september 2016

Start met een dagopening
Begin iedere dag met een dagopening. Het idee is simpel. Iedere werkdag begint klokslag om negen uur met een vergadering. Wie te laat is komt de vergaderruimte niet meer binnen. Iedereen blijft staan en geeft om de beurt antwoord op drie vragen: wat heb ik gisteren gedaan? wat ga ik vandaag doen? en wat houdt me tegen om het te gaan doen. Na een kwartiertje is de dagopening ten einde. Voor inhoudelijke discussies of vragen is geen ruimte meer. Mensen kunnen elkaar na afloop van de dagopening opzoeken.

Durf te flirten
Onder begeleiding van een flirtcoach gaan teamleden elkaar versieren. De effecten voor uw wijkteam zijn verrassend. De effecten zijn verrassend. Er wordt ineens druk gesjanst. Complimentjes vliegen over en weer. Het effect blijft niet uit. Niemand had verwacht dat maatschappelijk werker Hans zo'n gewiekste verleider was. Rustige Karima van MEE blijkt ineens een ware femme fatale.

Ga aan de slag met boomstamwissel
Dit spel is geschikt voor wijkteams en leuk om op een grasveldje in de wijk te doen. Je hebt alleen een boomstam nodig waar je met je hele team op kunt staan. Het doel van het spel is heel simpel: zorg dat de twee mensen die aan de uiteinden van de boomstam staan met elkaar van plaats wisselen zonder de grond te raken. Aan de andere teamleden de taak om te zorgen dat ze aan de andere kant kunnen komen zonder te vallen! Valt er wel iemand af, dan begint het spel opnieuw.

Je mag één vraag stellen
Deze oefening helpt teamleden in uw wijkteam beseffen dat goede vraagstelling cruciaal kan zijn. De bedoeling is dat de teamleden in tweetallen worden verdeeld. Leg ze vervolgens deze vraag voor: Als je één vraag zou mogen stellen om te ontdekken of iemand geschikt is voor (een bepaalde rol), hoe zou die vraag dan luiden? Welke vraag stel je aan iemand om vast te stellen of je met diegene zou kunnen samenwonen?

Laat je opsluiten
Ga iedere maand met uw wijkteam naar een Escape Room. In een Escape Room kunnen teams zich letterlijk op laten sluiten, de deur gaat op slot en teams moeten zo snel mogelijk uit de kamer ontsnappen. Meestal is dit binnen 60 minuten. Nederland kent inmiddels een groot aantal Escape Rooms.

Maak een teamvideo
Maak samen met uw wijkteam een teamvideo, die op een originele manier vertelt wat het wijkteam doet. Vorm en taakverdeling worden bepaald tijdens een 'redactievergadering' aan het begin van de draaidag.

Plan je successen
In de waan van de dag vergeten wteams vaak samen te bespreken wat er goed gaat in de samenwerkig. Is dit herkenbaar voor uw wijkteam? Toch is dit cruciaal voor de continuïteit van het wijkteam. Bespreek daarom op regelmatige basis waarom activiteiten goed zijn verlopen en waarom bepaalde resultaten zijn bereikt. Vertaal deze succesfactoren naar toekomstige gezamenlijke activiteiten. Dit klinkt wat saai, maar het is leuk om te doen. En het is effectiever dan van fouten te moeten leren.

Samen de boksring in
Teamleden leren onder begeleiding van een coach bokstechnieken. Daarna moeten ze met elkaar op de vuist. Collega's die al jaren elkaar niet kunnen uitstaan, kunnen nu uiteindelijk hun dromen uitleven. Uiteraard zijn er spelregels: niemand raakt gewond, ieder gevecht heeft een winnaar. Maar je wint niet alleen op basis van kracht, je kunt ook punten krijgen omdat je het mooiste hebt gevochten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.