Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 alternatieve vervoersoplossingen

Door bezuinigingen in het sociaal domein moet u als gemeente of instelling op zoek naar alternatieve vormen van vervoer. Wij verzamelden voor u 8 inspirerende voorbeelden.

11 augustus 2015

Argos Mobiel
Ouderen in Schiedam kunnen een beroep doen op flexibel vervoer vanaf hun voordeur. Argos Mobiel Schiedam is er voor alle ouderen die op een snelle en gemakkelijke manier op een bepaalde plaats willen zijn binnen hun gemeente. Omdat de voertuigen enkel korte ritjes maken, zijn zij altijd in de buurt. Ouderen hoeven daarom niet lang te wachten en ook niet ruim van tevoren te reserveren. Argos Mobiel is een initiatief van de Argos Zorggroep en de gemeente Schiedam. DAM (Duurzame Aanvullende Mobiliteit) levert de chauffers. Dit zijn veelal mensen met een uitkering, die na een intensief leer-werktraject doorstromen na een betaalde baan.

BoodschappenPlusBus
De BoodschappenPlusBus haalt een groot aantal ouderen uit hun isolement door ze mee te nemen voor leuke uitstapjes en het doen van boodschappen. Een groep enthousiaste vrijwilligers maakt dit mogelijk. Zij halen de deelnemers thuis op, begeleiden hen tijdens het uitstapje en zij brengen de deelnemers weer veilig thuis. De BoodschappenPlusBus rijdt in 70 plaatsen in Nederland

Dorpsauto
In het Brabantse Boerdonk is een initiatief ontstaan, een nieuwe vervoersservice voor en door eigen inwoners. Bij deze vervoersservice, genaamd dorpsauto Boerdonk, helpen vrijwilligers andere inwoners met hun vervoersvraag. Met de dorpsauto kunnen inwoners van Boerdonk middels een vrijwillige vervoersdienst thuis worden opgehaald en naar een gewenste bestemming worden gebracht die met het openbaar vervoer niet bereikbaar is. De vrijwillige vervoersdienst Boerdonk is een initiatief van Zorg om het dorp Boerdonk en de dorpsraad.

Filenetwerken.nl
Filenetwerken wil mensen met elkaar verbinden. Samen reizen biedt daarvoor een goede gelegenheid. En hoe meer mensen samen gaan reizen, hoe beter dat ook is voor het mileu. Filenetwerken wi de individuele reizigers de mogelijkheid bieden om met anderen contact te leggen en mee te reizen.

MEE op Weg
MEE op Weg wordt inmiddels door bijna alle MEE-organisaties in het land geboden om mensen met een beperking meer mogelijkheden te laten zien om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. MEE op Weg werkt samen met vrijwilligers, zoals een OV-maatje of een fietsmaatje. De OV-/Fietsmaatjes maken samen met een consulent van MEE een avonturenplan, dat past bij de deelnemer en het OV-/Fietsmaatje. Vervolgens gaat het OV-/Fietsmaatje samen met de deelnemer op reis/avontuur van A naar B. Dit kan zijn met de bus, op de fiets of gewoon lopend.

OV-Ambassadeurs
OV-ambassadeurs zijn enthousiaste vrijwilligers met een passie voor het openbaar vervoer, die het leuk vinden om hun ervaringen te delen met anderen, met name ouderen, die onbekend met het openbaar vervoer. De OV ambassadeurs organiseren regelmatig inloopsessie waarbij zij andere mensen helpen met bijvoorbeeld het aanvragen van een OV-chipkaart.

Papendorp Express
Sinds september 2012 rijdt Shuttle2 in Papendorp Utrecht. Shuttle2 organiseert het bedrijfsvervoer naar bedrijven in Papendorp waar het Openbaar Vervoer matig tot slecht geregeld is. De Papendorp Express rijdt een elektrische shuttle van tramhalte 5 Mei Plein en P&R Papendorp naar congrescentrum Domus Medica. Bezoekers van het congrescentrum kunnen gratis mee reizen met deze shuttleservice.

Wensbus
De Limburgse wensbus is een klein busje voor maximaal acht personen waarvan de inzet door de bewoners, zélf op basis van vrijwilligheid, afhankelijk van vraag en behoefte wordt georganiseerd. De wensbus is een nieuwe vervoersmodaliteit in aanvulling op al bestaande vormen van kleinschalig (openbaar) vervoer, specifiek voor kleine kernen en het landelijke en verstedelijkte gebied waar de vraag naar vervoer te klein is om regulier openbaar vervoer te bieden.


Lees ook

  • Dossier vervoer

  • Dossier transformatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.