agenda

Berekening VTLB

Er is geen schuldregelingstraject waarin er niet mee gewerkt wordt. Het vrij te laten bedrag. Het budgetplan van de cliënt is afhankelijk van deze berekening en ook de afloscapaciteit voor het betalingsvoorstel wordt hieruit afgeleid. Daarom is het een must voor iedereen die betrokken is bij één van de facetten van schulddienstverlening om te weten hoe deze berekening er uit ziet en welke factoren een rol spelen in de bepaling van het vrij te laten bedrag.

Inhoud en resultaat

In deze workshop gaan we specifiek kijken naar de correcties die mogelijk zijn in het nominale deel van de berekening. Hierin volgen we het VTLB-rapport van de Werkgroep Rekenmethode VTLB van Recofa. Aan de hand van de opbouw van de berekening worden verschillende correcties besproken. De basis correcties zoals reserverings- en arbeidstoeslag zullen aan bod komen maar ook de meer uitzonderlijke correcties zoals auto- en reiskosten en het kopje “overige correcties”.

Tijdens de workshop zal er aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden gerekend gaan worden. Deze voorbeelden (of algemene onderwerpen) kunnen door de deelnemers vooraf aangeleverd worden. Zodoende zal de workshop aansluiten op uw dagelijkse praktijk. Hierdoor bent u na deelname aan de workshop in staat om tijdens uw werk correct vast te stellen welke correcties er al dan niet mogelijk zijn in het nominale deel van het vrij te laten bedrag.

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met de berekening van het vrij te laten bedrag. Medewerkers van schulddienstverleners, van wijkteams en beschermingsbewindvoerders. De VTLB-berekening is niet nieuw voor u en u bent bekend met de globale indeling van de berekening.

Programma

 • Inventariseren van vragen en cases van de deelnemers;
 • Overzicht van de berekening van het nominaal bedrag;
 • De voorwaarde en berekening van:
  • Auto- en reiskosten;
  • Ziektekosten;
  • Kinderopvang;
  • (Kinder-) alimentatie;
 • Overige correcties;
 • Bespreking vragen en cases van de deelnemers.

Workshopleider

Bob van Nuland is als opleidingsadviseur Schulddienstverlening bij SCIOPENG verantwoordelijk voor het cursusaanbod Schulddienstverlening. Vanuit zijn praktijkervaring inventariseert hij opleidingsvragen binnen het domein Schulddienstverlening en tracht hij samen met opdrachtgevers te komen tot opleidingen die perfect aansluiten bij de opleidingsvragen van de opdrachtgever. Voor hij als opleidingsadviseur aan de slag ging is hij zo’n 10 jaar werkzaam geweest binnen het werkveld van de schulddienstverlening. Tijdens deze periode zijn alle facetten van de schulddienstverlening de revue gepasseerd. Zowel in uitvoerende functies als in een coachende rol is hij betrokken geweest bij onder andere budgetbeheer, stabilisatie en schuldregelen.

Deelnameprijs en datum

Dinsdag 14 november 2017, 13.30 - 17.00 uur, te Utrecht
€ 199 (exclusief BTW)

Wilt u deze workshop liever met uw hele team doen, dan kunnen wij de workshop ook Incompany voor u organiseren. Vraag naar de mogelijkheden via de mail.

Documentatiemateriaal

Op de workshop ontvangt u de handouts van de presentatie.

Inschrijven

Contactgegevens

Meer informatie? Neem contact op met Judith Nuijens.

Stuur een mail of bel naar 020–637 5000.

Liever een op-maat workshop?

Sociaalweb biedt naast de individuele workshops ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als Incompany op maat binnen uw eigen team te organiseren. Hierbij staat de kennisbehoefte van uw eigen organisatie centraal en werken we samen aan een uniek en gespecialiseerd programma toegespitst op uw wensen.

→ Lees meer